Hátfájás

Dr. Podlovics Ágota reumatológus főorvos

DEPRESSZIÓ ÉS A HÁTFÁJÁS KAPCSOLATA

 

Napjainkban sajnos jól ismerjük a depresszió fogalmát, ám a betegség egyes vonatkozásairól keveset tudnak a laikusok. A depresszió elsősorban érzelmi, például lehangoltság, szorongás és vegetatív (pl. alvászavar) tünetekkel jellemzett betegség. Ezért érthető, hogy a kóros állapot felismerése és kezelése során elsősorban e tünetek állnak előtérben, holott a panaszt nagyszámú - különféle testi tüneteket, olykor fájdalmat okozó - tényező is jellemezheti.

 

A depressziós betegek több mint felénél (55 százalékánál) tapasztaltható a betegséghez társuló fájdalom. A leggyakoribb - a depresszióhoz kötődő - testi panaszok: a nyaki, hasi, ízületi fájdalmak, a fejfájás, derék- vagy hátfájás. A hátfájás – a többi krónikus fájdalomhoz hasonlóan - nem csak az alvást gátolja, de a vele járó szorongás is a pihenés ellen hat. Az így állandósult kimerültség tovább erősíti az ingerültséget, a depressziót, így még nehezebb elviselni a fájdalmat és egyre nehezebb aktív életet élni. A mozgásszegénység viszont tovább fokozza a fájdalmat.

 

A depresszió kialakulásának hátterében különböző agyi pályák zavart működését feltételezik, ami bizonyos ingerületátvivő anyagok (szerotonin, noradrenalin) hiánya nyomán lép fel. A legújabb tudományos vizsgálatok arra engednek következtetni, hogy az említett anyagok szerepet játszanak a fájdalomérzet kialakulásában is. A gerincvelő fájdalomérző pályáit olyan módon szabályozzák, hogy a normális testi ingerek által keltett érzeteket az ember ne fájdalomként élje meg. Ezek hiányában azonban a fájdalomküszöb csökkenhet. E feltételezés kapcsolja össze a depresszió jellemző tüneteit azokkal a fájdalmakkal, amelyet a depressziós betegek gyakorta éreznek.

 

Amerikai szakemberek tudományos publikációiból már több mint egy évtizede ismert, hogy a depressziós betegek akár 80 százaléka is kizárólag testi tünetekkel, elsősorban fájdalmakkal jelentkezik az alapellátásban. Sok orvosban ilyenkor nem merül fel a depresszió lehetősége, így a testi (szomatikus) okok aprólékos és alapos feltárására helyezi a hangsúlyt. Ezért többnyire túl hosszú idő telik el, amíg a beteg megfelelő, pszichiátriai segítséget kap.A depressziós beteg kezelésében valamennyi tünetet meg kell szüntetni ahhoz, hogy az érintett elérje a teljes felépülést. A klinikai vizsgálatok eredményei szerint azonban a jelenleg legelterjedtebb terápiák alkalmazása mellett a betegek 60-70 százaléka nem éri el a teljes tünetmentességet. A visszamaradó, úgynevezett maradványtünetek azonban rontják a beteg életminőségét, és gyakran akadályozzák munkája, vagy akár a mindennapi teendők elvégzését is, hiszen gyakoriak a különböző fájdalmas testi tünetek.

Forrás: Weborvos - A depresszió és a hátfájás egy tőről fakad?

 

hátfájás, derékfájás, gyógytorna, gyógymasszázs, lézerterápia, reumatológus magánrendelés, Budapest, Dr. Podlovics Ágota

Dr. Podlovics Ágota reumatológus szakorvos honlapja
1111 Budapest Kruspér u. 5-7. fszt.4.
² Tel: 20/970-5353 ²
www.reumadoktor.hu

Dr. Eszes István © 2020 NyitólapTünetek KezelésReuma szakrendelésKapcsolatLinkek

Graphic Design by Round the Bend Wizards

footer image footer image