Hátfájás

Dr. Podlovics Ágota reumatológus főorvos

 

Tények és tévhitek a hátfájásról

A hátfájás rendkívül összetett probléma, nem csoda hát, hogy rengeteg mítosz terjeng a gerincproblémák kialakulása és tartóssága körül.

Tévhit: „A hátfájás engem soha nem fog utolérni.”

Tény: Élete során tízből nyolc embernek biztosan lesznek gerincproblémái. Az Egyesült Állomokban a gerincbántalom a második leggyakoribb ok, ami miatt az emberek orvoshoz fordulnak, a harmadik leggyakoribb oka sebészeti beavatkozásoknak, és az ötödik leggyakoribb oka a kórházi kezeléseknek. A helyzet hazánkban hasonló, ezért  a gerinc szempontjából egészségtelen életmódot folytató, még egészséges embereknek érdemes a megelőzésre figyelniük.
 

Tévhit: „Fizikailag aktív vagyok, ezért biztosan nem lesznek gerincproblémáim.”


Tény: Azoknak, akik jó kondiban vannak és rendszeresen mozognak, kevesebb eséllyel lesz gerincproblémájuk azokhoz képest, akik mondjuk ülőmunkát végeznek, és nem mozognak rendszeresen. Bizonyos sportok azonban felelősek lehetnek a gerincproblémák kialakulásáért, így ügyelni kell a kiegészítő mozgásokra is, legjobb esetben gyógytornász segítségét igénybe véve. Bizonyos sportok (úszás, jóga, thai-chi, kerékpározás, gyaloglás) viszont igenis segítséget jelenthetnek a megelőzésben.

Tévhit: „A gerinc érzékeny és könnyen sérül.”

Tény: A gerinc és az azt körbevevő izmok, inak és szalagok egy különlegesen erős és rugalmas struktúrát hoznak létre. A hát és a gerinc épségének megőrzéséhez megfelelő odafigyelés és kondicionálás szükséges, beleértve az erősítést, a nyújtást és az aerob mozgásformákat is, de nem igényel túlzott kímélést vagy elővigyázatosságot a gerinc. Ez a szabály ugyanúgy érvényes gerincproblémákból felgyógyultakra is, kivéve bizonyos eseteket, így például gerinctöréses betegeket. Azoknak viszont, akik hátfájással küzdenek, mindig speciális odafigyelésre és gyakorlatokra van szükségük, amelyet szakorvos ír elő és gyógytornász tanít meg.  
 

Tévhit: „A hosszú ideje tartó hátfájás összefüggésbe hozható valamilyen gerincsérüléssel.”

Tény: Akut fájdalom esetén a fájdalom szintje összefüggésben van a károsodás mértékével, hasonlóképp ahhoz, amikor például forró tárgyhoz ér a kezünk, és azonnal nagy fájdalmat érzünk. Azonban krónikus gerincfájdalom (6 hétnél tovább tartó) esetében a fájdalom mértéke nincs összefüggésben a károsodás mértékével.
 

Tévhit: „A gerincfájdalom bénulást okozhat.”

Tény: A gerincvelő a hát alsó részénél véget ér. Az ágyéki gerincszakasz alatt csak ideggyökerek vannak, amelyek nagyon szilárd szerkezetűek, ezért az esetek nagy részében a hátfájás nem vezet bénuláshoz.  A gerincproblémák csak nagyon ritka esetekben végződnek bénulással, többnyire tumor, gerincfertőzés vagy instabil gerinctörés következtében. 
 

Tévhit: „A szüleim is gerincproblémákkal küzdöttek, ezért valószínűleg én is erre a sorsra jutok.”Tény: A gerincproblémák kialakulása nem genetikai öröklődés útján történik, tehát a szülők nem felelősek gyermekük gerincproblémájáért. A balesetek, tumoros betegségek vagy fertőzések kivételével többnyire életmódbeli szokások felelősek a fájdalom és a betegség kialakulásáért.

Forrás: Gerinces:blog

hátfájás, derékfájás, gyógytorna, gyógymasszázs, lézerterápia, reumatológus magánrendelés, Budapest, Dr. Podlovics Ágota

Dr. Podlovics Ágota reumatológus szakorvos honlapja
1111 Budapest Kruspér u. 5-7. fszt.4.
² Tel: 20/970-5353 ²
www.reumadoktor.hu

Dr. Eszes István © 2020 NyitólapTünetek KezelésReuma szakrendelésKapcsolatLinkek

Graphic Design by Round the Bend Wizards

footer image footer image